joi, 11 noiembrie 2010

13. Unde este Centrul Universului?


13. Unde este Centrul Universului?
Sunteti intr-o afacere care presupune intelegerea naturii umane. La un moment dat simteam ca pierdeam vanzari si recomandari pentru ca eram prea obiectiv in legatura cu oamenii. Mi-am dat seama ca incercam sa vand persoanei care era in fata mea, in loc sa vand persoanei care credea aceasta ca este.
In 2002, treceam prin orasul Split din Croatia. Coasta Adriaticii este minunata, insa neasteptat, are niste blocuri turn de 25 de etaje construite pe acei munti nu prea inalti. M-am asezat la o terasa, si in loc sa privesc incantatoarea mare Croata nu puteam sa-mi dezlipesc ochii de la turnurile acelea. Ma gandeam ca in spatele fiecarei ferestre, oamenii care locuiau acolo, simteau ca sunt cei mai important} din lume. Atunci m-am luminat: daca vroiam sa am vanzari si recomandari multe de la ei, trebuia sa fiu a doua persoana din lume, care credea ca ei sunt cei mai important! din lume.
Am inceput cu fereastra cea mai de sus a unuia din turnurile de apartamente si mi-am spus: "Acolo este Centrul Universului." Apoi, m-am uitat la fereastra urmatoare, si mi-am spus: "Acolo este Centrul Universului." Dupa 43 de ferestre puteam sa spun relaxat despre fereastra 44: "Acolo este Centrul Universului."
Exercitiu: Din punctul de vedere al clientului, care este Centrul Universului?